Categories
Boot Room Henley-On-Thames Laundry Room Shaker Storage Template Utility Room

Langstaff-Ellis Case Study: Practical, Luxurious Laundry & Boot Room

This architect designed family home overlooks the stunning Chiltern Hills with glimpses of the River Thames in the valley below, making it an ideal location for long country walks. But with walks, especially in the English winter comes mud, which is why we created this beautiful and practical country laundry & boot room.

Building on the work of architects Heighway & Associates we were briefed by the client to create a comfortable space that filled multiple functions; a place for washing and drying the laundry, alongside a welcoming refuge after a cold winter walk.

Using classic Shaker cabinetry in a warm Paint & Paper Slate II shade gives the utilitarian space a homely comfort. The extensive cabinetry is complemented by panelled raised tongue and groove walls sprayed to match the cabinetry and finished with full height Shaker style cornicing that brings the room together.

In keeping with the luxurious feel of the room we designed customised laundry racks that pull-out from the wall but are discreet when not in use. Cupboards are finished to a high-end both internally and externally, with interiors clad in lacquered oak veneer behind solid oak shelves that are easy on the eye and beautiful to touch.

The room was specifically designed with plentiful storage in mind, hence the tailored internal storage has both full height cupboards for hanging outdoor coats and jackets, plenty of room to hide away boots and shoes, and generous spaces for airing freshly cleaned laundry. We also engineered specific cabinets to house the everyday cleaning and ironing equipment.

The sweeping worktops are Compac Carrara Quartz, which is elegant, practical and works beautifully as a complement to the stone floor, while the focal point in the room is the 900mm wide Butler Sink framed by overhead shelving and the symmetrical design of cabinets and high-end Miele appliances below.

“One of the areas that Langstaff-Ellis specialise in is working with architects to help them fulfil their vision for a project. On a new build house like this one, we are able to translate their sketches, adding our experience to create detailed CAD drawings for a practical but luxurious room.

When designs are signed-off by the client our combination of precision machining and hand finished craftsmanship turn the build and installation into a quick and efficient process.

On this impressive site, we wanted to create a space where you could come in from a walk, have somewhere comfortable to shed and store your outdoor boots and clothes but also to throw them instantly into the wash if necessary. So, it also needed to be easy to clean and a practical laundry room, but with a luxurious feel. We know the client put a lot of trust in us on this project so we’re grateful that he loves what we’ve been able to achieve.” Ed Birks – Langstaff-Ellis

For further information about creating your perfect utility room contact Langstaff-Ellis using the details below.

Categories
AV Cabinet Bar Bedroom Bookcase Featured Henley-On-Thames Home-Office Kitchen Template

Langstaff-Ellis Case Study: Home Cabinetry Henley-on-Thames

We know Langstaff-Ellis enjoys a great reputation for designing and building amazing kitchens, but many of our clients use our cabinetry skills to transform other parts of their homes. A recent project at a new development in Henley-on-Thames took in two home offices, a dressing room, bookcase/AV cabinet plus kitchen.

The development at Laureate Gardens on the site of the Victorian era workhouse takes in old and new buildings; Langstaff-Ellis have designed and built unique kitchens for all 34 homes. A number of the new owners have been so impressed by the quality of work in the kitchens they have commissioned the company to create bespoke interiors in other rooms.

In their new home in the Wordsworth building of the development our client recognised that working from home is now a fact of life. Therefore we were asked to design two separate offices, one to be fitted into a bedroom space and the other in a walk-in cupboard.

The apartment in the Victorian building has been sympathetically designed but because it is in an older building has very little uniformity in its walls, which meant we had to undertake a lot of complex 3D surveying in order to, get the precision in the designs we require.

In the larger office the main feature is a striking bookcase with spacious storage cupboards fitted beneath the antique beams of the end wall. The bookcase constructed from solid oak dovetail boxes is finished in a bold Royal Navy Blue from the Little Green Paint Company and a clear satin lacquer with industrial style handles from Buster + Punch.

In the same style the bespoke desk with side return fits cleverly into a corner, maximising the use of space. For extra comfort and a touch of luxury the solid oak worktop has a tactile Forbo linoleum inlay, making it a comfortable setting for all those Zoom calls.

The office in the smaller space was in many ways a more complicated piece of design and construction due to the constraints of the room. The Rock Maple doors, frames and full height cabinets with ovolo molding are finished in a light colour to generate a feeling of space, while the cabinets and shelving maximise storage space.

“What the photos don’t tell you is just how complicated this project was from a logistical point of view. Everything for both offices had to be carefully transported up two flights of stairs and constructed on site, however we’re really pleased with the results, they work perfectly in terms of form and function and most importantly as practical spaces for our client.” Ed Birks MD Langstaff-Ellis

Adjacent to the master bedroom the developer had left a blank space designed to be a walk-in wardrobe. Our client could see the potential and asked us to design a dressing room with spaces for his and her clothing and shoes.

To maximise the potential of the space we designed full height cabinets in a wood grain laminate, with a combination of push to open drawers and contrasting half and full height hanging spaces. To complete the dressing room we integrated lighting into the hanging rails and made life easier for our clients with pull-out trouser racks.

In the living room, we designed and built a full-height classical style bookcase and AV cabinet with hidden recesses for cabling, integrated lighting, and reflecting our client’s interests, specific shelving for their DVD collection.

Langstaff-Ellis had already built the kitchen in our client’s home but on moving-in they had some specific requirements. Therefore to complement the existing units we designed a bespoke sideboard cabinet and bar. Comprising dovetail drawer boxes for storage with a small Caple wine fridge and a beautifully executed oak wine rack, completed by a Carrara marble worktop the unit is a simple elegant solution that enhances the kitchen as a comfortable living space.

For Langstaff-Ellis the project has been incredibly rewarding but what we most enjoy is the satisfaction of our clients.

“We discussed our requirements for cabinetry with Langstaff-Ellis staff on site, and they then produced detailed design proposals within a short time. Their proposals were attractive and innovative and demonstrated that they had listened carefully to our requirements. They also responded rapidly to tweaks before producing the mutually agreed final designs and quotations. The company then provided a detailed timeline for the construction, delivery, and installation of the cabinetry. They duly delivered and installed all the items on time.

We are absolutely delighted with the quality and aesthetics of the cabinetry…Our overall impression of the company is that the staff were a delight to work with, and were very polite and thoroughly professional throughout the project.” Mr & Mrs M Henley-on-Thames

For more information about working with Langstaff Ellis to design a perfect kitchen or integrate our designs into your home please contact Langstaff-Ellis using the details below.